Monday, January 3, 2011

GATALNYERRRRRRRRR!!!

AaAaaaa!! Tak tahan betol!!

Gatal giler!!

MERENYAMMM!!

Gatal giler rasanya. Ya Allah..tolong~~

Sesungguhnya sungguh menyiksa jiwa dan raga bila kena allergic reaction. Satu badan gatal2. Merah2 semua..dah start naik bengkak2 merata tempat.

Sekadar gambar hiasan (taken from Google)
Nak bernafas pun susah sebab dah berlendir saluran pernafasan. Banyak giler lendir2, hingus tak berhenti2 and batuk.

Nasib baik laa dah pernah kena sebelum ni so tau laa ni semua sebab allergic reaction. Tadi tak sempat jadi teruk lagi terus pegi klinik and mintak doktor jab ubat. Masa first time kena dulu tak tahu apa sebab and main bajet sebab nk selsema...bila badan dah bengkak2 teruk and muka dah takde rupa sendiri dah baru start fikir nk pegi klinik. Time tu nk bernafas pun susah...saluran pernafasan dan sempit sebab saluran dalaman dah makin sempit. Bilajumpa doktor kena marah ngan doktor sepam sebab doktor cakap kalau biar lama sgt boley jadi buta sbb oksigen tak sampai ke organ mata. Scary nyerrrr!!

Maka blog kali ini, saya ingin share tanda2 anda kena allergic reaction. Ada 2 jenis allergic reaction..minor reaction atau reaksi tak teruk dan juga severe reaction atau reaksi teruk.


Tanda2 anda kena minor allergic reaction:
- hives (biji2 atau bengkak2 kecik yg rupanya nk macam kesan gigitan nyamuk tapi di seluruh badan)
- gatal2
- saluran pernafasan yang tersumbat atau berlendir/kahak.
- ruam2
- matah berair atau merah

Tanda2 major reaction:
- sakit2 atau kejang di abdomen
- sesak dada/rasa ketat
- cirit-birit
- sesak nafas
- sukar menelan
- pening2 atau rasa pitam
- resah, rasa takut2 atau tak tentu arah
- muka merah2
- mual dan muntah2
- jantung berdegup kencang
- muka, mata dan lidah membengkak
- lemah badan
- lelah/semput
- pengsan


Selalunya allergic reaction taklah mengancam nyawa..tapi lebih baik terus jumpa doktor kalau anda ada tanda2 seperti di atas.

4 comments:

KONCO BLOGGY! said...

saya pon mengidap allergic.. gatal satu badan.. dah setahun taw.. hmm... gatal sgt..

xleh kene cuaca sejuk/panas sgt

xlehmakan seafood

xleh kene habuk

xleh makan ayam yang disuntik..

huhuh..

seksa2..

entri terbaru
sayang keluarga sangat2

Mknace said...

:) :) :)
terbaeekkk!!!!

firdaus@abamat said...

asyooo. ganaih toi. jgn didekati menda2 yg meng alergic kan diri anda. ;D

amalkan gaya idop sihat XD XD
majulah sukan utk negara

TiMmiE said...

eh allergic boleh jd sgt bhy esp klu org tu ada asthma. awk allergic dgn apa?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...